Pagina's

donderdag 19 december 2013

Ondergedompeld in fantastisch Chinatown!

Een dagje China in Antwerpen


Om de Chinese cultuur op te snuiven, besloten we een kijkje te gaan nemen in het sfeervolle Chinatown in Antwerpen. Daar aangekomen, waanden we ons meteen in een heel andere wereld. Verwelkomd door 2 enorme, stenen leeuwen en een metershoge poort wisten we dat dit een verrijkend avontuur zou zijn.




Chinatown, een stukje China in Antwerpen





In het hartje van Antwerpen ligt Chinatown, een verwijzing naar een aantal straten die de Chinese wijk vormen. Hoewel je er ook Thaise en Indonesische winkeltjes vindt, wordt deze buurt toch Chinatown genoemd. Dit is de grootste Chinese buurt van België. Aan de ingang van de straat vind je een grote poort met langs elke kant 2 grote, stenen leeuwen (zie foto’s). Deze staan symbool voor de beschermers van de Chinese buurt. De Chinese poort werd in 2010, na 4 jaar eraan te hebben gewerkt in China, ingewijd. Wanneer je eronderdoor binnenwandelt, waad je je echt in een ander land. Een breed assortiment aan exotische groenten, kruiden, fruit en nog vele andere producten geven je het gevoel dat je op vakantie bent

Sun Wah


In Chinatown is de supermarkt ‘Sun Wah’ gevestigd, de grootste Aziatische winkel van het land. Deze maakte er in 1976 haar intrede, daarvoor vond je er voornamelijk restaurants. Na de komst van Sun Wah hebben meer en meer kleine zelfstandigen hun eigen supermarktje opgericht. Dit heeft geleid tot het Chinatown dat we vandaag kennen en dat een trekpleister is voor vele toeristen en natuurlijk ook voor de lokale buurtbewoners.
In Sun Wah vind je werkelijk alles, van Sake (typische Japanse rijstwijn) tot eetstokjes en lampionnen. Voor mij was het de eerste keer dat ik in zo’n supermarkt kwam. Wat me dan ook meteen opviel, was dat ik bijna niets verstond van al de producten. Ze waren allemaal omschreven in het Chinees. Ze importeren immers al hun producten uit China. Ook de geur in de winkel viel me op, het gaf me meteen het gevoel op vakantie te zijn. Bijna alle producten waren nieuw voor me, zelfs noedels heb je in verschillende geuren en kleuren.

Kungfu en een Boeddhistische tempel


Naast de supermarkten en restaurants, vind je in Chinatown ook een Kungfuschool en een boeddhistische tempel. In Tith Ngaw Pai Kung Fu kan je de Chinese krijgskunsten leren, denk maar aan ‘Tai-Chi’. Niet alleen de manier van verdedigen of vechten wordt er aangeleerd maar ook de filosofie en de principes erachter. Ze vinden dat je eerst de historiek achter iets moet kunnen begrijpen voor je de techniek werkelijk gaat toepassen. 
In het drukke Chinatown bevindt zich ook een oase van rust, namelijk het Boeddhistische centrum ‘Ehipassiko’. Hier kan je meditatie- en yogalessen volgen. Ze hebben verschillende centra in heel Antwerpen waar dagelijks verschillende cursussen kunnen worden bijgewoond.

Aanrader


Een uitstapje naar Chinatown is zeker een aanrader als je op zoek bent naar oosterse producten of als je gewoon dat ‘op-vakantie-gevoel’ wilt hebben. Hier vind je zeker wat je nodig hebt, tegen een goede prijs. Want de prijzen van de meeste producten (bijvoorbeeld groenten) liggen er merkwaardig lager dan in onze grote winkelketens. Als je dus van plan zou zijn om binnenkort een oosters avondje onder vrienden te houden, doe dan daar zeker je boodschappen! 

E.Liesenborghs

Heb jij een mening hierover?
Aarzel niet en reageer!







Bronnen:


NANS, ‘Random eten: Chinatown in Antwerpen’, internet, genieten van eten, 11 november 2011, (http://genietenvaneten.blogspot.be/2011/11/rondom-eten-chinatown-in-antwerpen.html). (24 november 2013)

ANONIEM, ‘Een stukje China in Antwerpen’, internet, ‘Antwerpen’, (http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/80/37/640.Y29udGV4dD04MDM0MTI4.html). (24 november 2013)

ANONIEM, ‘Ehipassiko Boeddhistisch centrum’, internet, ‘Antwerpen meditatie’, (http://www.antwerpen-meditatie.be/). (24 november 2013)

ANONIEM, ‘Doelstelling’, internet,Tith ngaw pai kung fu association’, 13 juni 2013, (http://www.tith-ngaw.org/doelstelling/). (24 november 2013)

Figuur 1: Stenen leeuw
Antwerpen

http://www.antwerpen.be/eCache/ABE/80/37/640.Y29udGV4dD04MDM0MTI4.html Geraadpleegd 5 december 2013

Figuur 2:. Chinese poort
Hannahsblogje (2011)
http://hannahsblogje.blogspace.be/80213/China-Town/ Geraadpleegd 5 december 2013

Figuur 3: Sun Wah
China Town Antwerpen (2007)

www.chinatown-antwerpen.be  Geraadpleegd 5 december 2013

0 reacties:

Een reactie posten