Rode lampionnen!
Heb je je al eens
afgevraagd waarom Chinezen niet in het wit trouwen? Ik ook! Juist daarom heb ik
een klein onderzoekje gevoerd naar de betekenissen van kleuren in China.
Gewapend met pen en papier ben ik, op 31 oktober samen met mijn teamgenoten,
een interview gaan afnemen in hartje Vilvoorde. Ik heb toen opgemerkt dat
bepaalde kleuren vaker voorkomen in de Chinese cultuur dan andere kleuren. Dit heeft me geïntrigeerd.
Chinese sfeer
Lina verwelkomde ons 15 minuten voor de opening van het restaurant. Toen we daar binnenwandelden, voelden we ons onmiddellijk in de Chinese sfeer. De typerende rode kleur van China, die zowel het Chinese keizerrijk als de maoïstische Volksrepubliek China voorstelt, konden we overvloedig terugvinden in de schilderijen, muren en zetels. Ook merkten we op dat het restaurant een aantal rode lampionnen bezat die voor een rustige, elegante sfeerverlichting zorgden. Ik heb gehoord dat het aantal rode lampionnen in een Chinese restaurant de kwaliteit van het restaurant zou aanduiden.3 kleuren, een begrafenis
Nergens merkte ik de aanwezigheid van de kleur zwart op. Niet op de gedekte tafels, niet op de muren en niet eens op de vloer. Hetzelfde gold voor de kleur wit. Het leek net alsof die kleuren vermeden werden.Dat bleek niet onjuist te zijn, want in tegenstelling tot de westerse opvatting van de kleur wit wordt wit in de Chinese cultuur vaker geassocieerd met de dood. Het is een kleur die hoofdzakelijk gebruikt wordt bij begrafenissen. Net hetzelfde geldt voor de kleur zwart die symbool staat voor rouw, waarschijnlijk onder de invloed van de westerse cultuur. Een zwarte fluwelen doek wordt vaak op het portret van de overledene gehangen als teken van respect en rouw.
Blauw is net als zwart en wit, ook de kleur voor ongelukkige en treurige gebeurtenissen. Als een Chinees overlijdt, worden er blauwe lampionnen naast de deur gehangen.
Een gelukskleur
Wist je dat Chinese vrouwen niet in het wit trouwen maar in het rood, een kleur die in China geluk uitstraalt? Zo trouwde Lina ook volledig in het rood. Rood is dan ook de kleur die de hele dag tijdens de bruiloft terugkomt. De bruid is voor een groot gedeelte in het rood gekleed: niet alleen de bovenkleding, maar ook de onderkleding is vaak rood.Tijdens Nieuwjaar krijgen ongetrouwde jonge mensen vaak rode envelopjes met daarin geld. Deze rode enveloppen worden in het Mandarijns ‘hongbao’ genoemd. Hong staat voor rood en bao voor alles wat met papier te maken heeft (hier een envelopje).
1 grote ster, 4 kleine sterren
Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat rood grotendeels de kleur is van de nationale Chinese vlag, samen met de kleur geel/goud die ook wordt gezien als gelukskleur in China. Dit is toch wat men zou denken indien men de Chinese geschiedenis niet kende.In realiteit staat de achtergrondkleur rood op de Chinese vlag niet voor geluk. De kleur symboliseert het communisme en het bloed van de Chinese soldaten die tijdens de oorlogen stierven. De grootste ster symboliseert de Chinese communistische partij en de vier kleine sterren de sociale klassen.
Elke kleur heeft een andere betekenis in andere culturen en haalt bij ieder van ons andere gevoelens naar boven. Vooraleer je naar een land reist moet je je absoluut eerst informeren over hun gewoontes. Let bijvoorbeeld op met groen in China, want daar staat die kleur voor bedrog en geestenbezwering.
Ken jij de betekenissen van kleuren in andere culturen, wil je ervaringen delen of heb je vragen? Aarzel niet om te reageren!
Lyncee W.
Bronnen:
· Lamsao,
(z.d.). Ophoping van oude enveloppen en
het begin van het jaar tevieren. 13 november 2013, http://www.lamsao.com/1-vai-su-tich-ve-bao-li-xi-va-mung-tuoi-dau-nam-p214a58374.html
· Mariposa,
(2012). Hoe maak je een papieren schaduw
van katoen in Chinese stijl. 13 november 2013, http://www.comefaretutto.com/come-fare-paralume-carta-stile-cinese/
· Wikipedia, (z.d.). Flag
of the People's Republic of China. 13 november 2013, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flag_of_the_People's_Republic_of_China.svg
0 reacties:
Een reactie posten