Aan tafel!
In een onbekend, exotisch land
culinaire specialiteiten eten, is altijd een grote uitdaging.Wanneer wij, westerlingen,
het over de Chinese keuken hebben, denken we meteen aan rijst en stokjes. China
heeft meer te bieden. Het land barst van
culinaire specialiteiten. Voor mijn tweede
interview ben ik een Chinees restaurant binnengewandeld in hartje
Vilvoorde. De geuren waren overheerlijk
en alle tafels stonden gedekt, klaar om
plaats te nemen. Ik werd
aangetrokken door al de heerlijke gerechten die voor de klanten werden
opgediend. Wat hier in België geserveerd
wordt, is toch anders in China. Het is erg westers gemaakt, aangepast aan onze
eetgewoontes.
Vreemdste gerechten
Het gaat in de Chinese keuken niet alleen om smaak. Het is ook belangrijk dat alles mooi gepresenteerd wordt. Chinezen houden er ook niet van om voedsel weg te gooien. Ze verwerken alles in hun eten. Dit zorgt voor de meest extraordinaire gerechten. Kippenpootjes, ratten, eendenbekken staan alvast op het menu! Dat zal je thuis niet snel op tafel vinden.
Het gaat in de Chinese keuken niet alleen om smaak. Het is ook belangrijk dat alles mooi gepresenteerd wordt. Chinezen houden er ook niet van om voedsel weg te gooien. Ze verwerken alles in hun eten. Dit zorgt voor de meest extraordinaire gerechten. Kippenpootjes, ratten, eendenbekken staan alvast op het menu! Dat zal je thuis niet snel op tafel vinden.
Slangen staan ook regelmatig op het menu. Eerst wordt het gif eruit gehaald, daarna worden ze gefrituurd of in soep geserveerd. Wil je eens gek doen? Dan moet je eens kwallen eten. Ze schijnen erg lekker te zijn, maar je kan natuurlijk ook gewoon noedels bestellen.
Een nieuwe trend in China, en dan vooral voor rijkere Chinezen, is het eten van zwaluwnesten. Ze maken soep van de nestjes van een speciale zwaluwsoort: de klifzwaluw. Deze zwaluwen maken de nestjes met hun eigen spuug. Het is een erg duur gerecht omdat de verzameling van die zwaluwnesten levensgevaarlijk is voor de plukkers. De nesten hangen namelijk heel diep in kalkgrotten.
Duifje
Een vriendin heeft ooit 2 weken in China verbleven. Ze vertelde me dat ze elke avond in een Chinees restaurant ging eten. De eerste dag kreeg ze duif als hoofdgerecht. Er is niets mis met een duif, maar deze duif zag er, na de slachting, nog steeds als een echte duif uit. Ze vertelde me hoe geschrokken ze was. Hier in België zien we liever niet hoe het vlees er oorspronkelijk uitzag. In China is dit een manier van mooi presenteren die toont dat het voedsel vers is. Ze moest er ook erg aan wennen dat Chinezen de botjes gewoon uitspuugden op de grond.
Chinese culinaire feiten
China scoort goed wat versheid van voedsel betreft. Kijk dus niet vreemd op als je bedienden met levende vissen of kippen rond ziet lopen in restaurants. Of dat je nog een levend dier voorgeschoteld krijgt dat je zelf moet doden om het te kunnen eten.
Ook is het in China gebruikelijk dat je met 2 personen twee à drie gerechten bestelt. De schotels worden dan tussen jullie in gezet en ieder krijgt een kommetje met stokjes. Je neemt dan zelf wat je wilt hebben. Voor de prijs hoef je het niet te laten want een schotel kost zelden meer dan een euro. Als je rijst wenst, dan moet je het nadrukkelijk vragen op het moment dat de schotels geserveerd worden. Rijst serveren bij de schotels is ongebruikelijk in China. Je krijgt rijst pas samen met de rekening. Het is namelijk bedoeld als maagvulling indien de maaltijd niet voldoende was.
Als je melk wilt in China, zal je er lang moeten naar zoeken. Als je er toch zou vinden, dan is de kans groot dat het een sojaproduct is. Chinezen hebben immers een lage lactosetolerantie.
Elk land heeft eigen culinaire specialiteiten. Wat wij abnormaal en oneetbaar vinden in België, kan één van de lokale specialiteiten zijn in een ander land. Het openstaan voor nieuwe, onbekende gerechten zal onze smaakpupillen zeker goed doen.
Heb jij ooit Chinees eten geproefd? Wat vind jij het lekkerst?
Reageer hieronder!
Reageer hieronder!
0 reacties:
Een reactie posten