Pagina's

woensdag 11 december 2013

China en haar fascinerende symboliek

China en symboliek: een eeuwenoude relatie

Iets wat mij zeker is bijgebleven van China is de symboliek. Achter elk standbeeld, elk kleur, elk patroon schuilt er wel een betekenis. Symboliek is iets wat elke Chinees meekrijgt vanaf zijn geboorte. Vorige week ging ik samen met Evelyn naar Chinatown om interviews af te nemen. Toen ik daar geconfronteerd werd met de sterke symboliek besloot ik om een artikel te schrijven waarin ik de symbolen die de Chinese beschaving het meest kenmerken overloop. MEER LEZEN...



Getallen

 Negen

Toen ik in de Verboden Stad was, kreeg ik te horen dat negen een geluksgetal is. Daarom gebruiken ze het getal negen overal. Oneven getallen worden beschouwd als mannelijk. Negen is het hoogste oneven getal met één cijfer. Het wordt ook gezien als het cijfer van de keizer, daarom brengt het geluk. In de Verboden Stad heb ik me beziggehouden met de trappen te tellen: negen trappen werden na elkaar gescheiden door een platform. Ook waren er op de deuren negen rijen met telkens negen gouden bolletjes. Als een jongen zijn liefde aan een meisje wil verklaren, doet hij dat door haar 9 rozen te schenken.

Vier

Vier daarentegen zou ongeluk brengen, omdat de uitspraak sterk overeenkomt met de uitspraak van het woord “se” dat  “dood” betekent. En het kan heel ver gaan: zo wordt er bijvoorbeeld vermeden om een vierde verdieping te bouwen in een appartement. Dit kan men oplossen door meteen van de derde naar de vijfde verdieping te gaan. Of men bouwt een verdieping 3B. Ook wordt er zelden het getal vier gebruikt in telefoonnummers. In hotels worden de kamers met het getal 4 gegeven aan buitenlanders omdat zij daar geen last van hebben.

Kleuren

Rood

In China spelen ook kleuren een belangrijke rol. Rood is bijvoorbeeld de kleur van geluk en wordt dan ook overal gebruikt. Het is dan ook verboden om rood te dragen op een begrafenis. Voor Nieuwjaar wordt het geld aan kinderen gegeven in rode enveloppes.

Geel

Geel is ook een belangrijke kleur in China. Het is namelijk de kleur van het element aarde en  het symboliseert de keizerlijke macht. De eerste keizer van China was dan ook bekend als de gele keizer. In heel veel dynastieën mocht alleen de keizer geel dragen. Verder is het ook de kleur van de Gele Rivier, waar de Chinese beschaving ontstaan is.

Zwart en Wit

Zwart wordt in China in tegenstelling tot het westen als een neutrale kleur beschouwd. Volgens sommigen is dat zelfs een hemelse kleur.Tegenwoordig dragen veel Chinezen ook gewoon zwart op een begrafenis onder invloed van het westen.
Wit daarentegen is de kleur van rouw.

Dieren

Draak

Een draak is in China symbool van voorspoed, geluk en wijsheid. Hij wordt ook vaak gekoppeld aan de Chinese keizer, want hij staat symbool voor de keizerlijke macht. Volgens de legende zou ook de eerste keizer van China een drakenstaart hebben gehad. Volgens de Chinezen verlies je je leven op aarde als je de hemelse harmonie en de draken verstoort. Naast de draak zijn er nog drie andere hemelse dieren: de feniks, de schildpad en de eenhoorn. Draken zie je dan ook overal in China: als patroon voor kleren en meubilair of als geluksbrengertjes.
Draken in China verschillen enorm van het beeld dat we van draken hebben in het westen. Volgens de Chinezen spuwen draken geen vuur, hebben ze geen vleugels maar kunnen wel met behulp van magie vliegen en van vorm veranderen.
Ik denk niet dat ik ooit de volledige symboliek van China zal begrijpen. Elk minuscuul detail heeft wel een betekenis. Dit zorgt er natuurlijk voor dat we China altijd zullen zien als  een land van mystiek en magie.
Ken jij nog belangrijke Chinese symbolen?


Bronnen:
(z.a)., Kleur in de chinese cultuur. Internet, (z.d.),
(z.a)., Kleuren betekenen altijd wat anders. Internet, (z.d),



0 reacties:

Een reactie posten